SHOCHIKU


This place is where it all began. Shochiku, one of the most renowned restaurants in Ishinomaki, is the birthplace of Ishinomaki 2.0. The origin of Shochiku is Abeshin, the traditional inn with a history of over 300 years. In 2010, they closed inn business to concentrate on the restaurant and renovated the property. Then the following year, the 311 tsunami hit them. However, Abe-san, the 14th generation descendant of Abeshin's owner family, never gave up. He had several meetings with his peers at Shochiku's 2nd floor which survived the tsunami to think about how to rebuild the community. And eventually these gatherings led to the launch of Ishinomaki 2.0, the creative-driven organization for the future of Ishinomaki. He also restarted his business on a food truck, in supermarkets, and online, then last year reopened the restaurant at the original location.
すべてはここから始まった。石巻で最も評価の高い料理店の一つである「松竹」は、石巻2.0が生まれた場所。「松竹」の原点は300年以上の歴史を持つ旅館「阿部新」で、2010年に旅館業を閉じて料理に集中するためリノベーションを行ったが、その翌年に311の津波が店を襲った。しかし、創業家の14代目である阿部さんは諦めなかった。津波に耐えた2階部分で仲間たちとコミュニティの再建についてのミーティングを重ね、やがてそれが、クリエイティブな発想で街の未来を作り出すチーム、石巻2.0の立ち上げにつながることになる。さらに阿部さんは、キッチンカーやスーパーマーケット、オンライン販売で「松竹」ブランドを再開。昨年には元の場所でお店を復活させている。

With Abe-san. He is affectionately called "Chief".
親しみを込めてみんなに「チーフ」と呼ばれる阿部さんと。

Sashimi at Shochiku. This is the yumminess of Ishinomaki.
「松竹」の刺身。これが石巻の美味さ。

They also have attractive to-go menus.
魅力的なテイクアウトメニューもいろいろ。

Comments